Laktoferrin- nem csak vashiány esetén segíthet

A laktoferrin egy olyan glikoprotein, amely természetesen módon megtalálható az emberek és más emlősök tejében, legtöbb mennyiségben a születést követő első tej adagban, a kolosztrumban van. Kisebb mennyiségben más testnedvekben (pl.: nyál, könny, epe) is megtalálható. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen a kutatások számos egészséget támogató tulajdonságát igazolták. Terápiás szerepét számtalan területen vizsgálják jelenleg is, többek között az immunitásban, Hepatitis-C kezelésében, bőrgyulladásban, csontritkuslásban, húgyuti fertőzésekben, gyulladáscsökkentésben.

A laktoferrin segíthet a bakteriális fertőzéseket okozó patogén mikroorganizmusok elleni védekezésben úgy, hogy képes megkötni a vasat, így nem teszi lehetővé a baktériumok számára, hogy azok felhasználhassák a saját életfolyamataikhoz. Megakadályozza a biofilm képződését is, amely fontos tényező a fertőzés kialakulásában és fennmaradásában.

Vírusfertőzések esetén is kutatták a hatékonyságát (pl.: megfázás, az influenza, a herpesz és a gyomor-bélhurut esetén). Állatkísérletekben megfigyelték, hogy képes gátolni a vírusok sejtekhez való kötődését és replikációját. Gombaellenes hatását is elsősorban állatkísérletekben igazolták.

A vérszegénység gyakran jelentkezik az állóképességi sportolóknál, amely korlátozó tényezője lehet a sportteljesítménynek. Ez különösen érinti a hosszútávfutó női atlétákat. Koikawa és munkatárai kutatást végeztek annak felderítése érdekében, hogy a laktoferrin szedése pozitív hatással lehet-e ebben a nem kívánatos állapotban. Kutatásuk bebizonyította, hogy a laktoferrin növeli a vas felszívódását, ami preventív szerepet játszhat a vashiányos anémia megelőzésében.

Egy másik tanulmány szerint a laktoferrin kiegészítés várandós nők vashiányos vérszegénységének kezelésében is ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a vas-szulfát kiegészítés, azonban a gyomor-bélrendszeri tünetek mértékletesebben voltak laktoferrin használatánál.

Élelmiszerekben és étrend-kiegészítő formájában is egyaránt megtalálható. Élelmiszerként a tehén, kecske tejében és az ezekből készült tejtermékekben (pl.: túró, sajt, joghurt, író, vaj, laktózmentes tejtermékekben is) van. Ha van rá lehetőségünk, akkor elsőként a pótlását a természetes élelmiszerekből fedezzük.

Ha élelmiszer intoleranciánk van, vagy panaszt tapasztaltunk a tej és tejtermékek fogyasztása kapcsán, vagy saját meggyőződésből nem fogyasztjuk ezeket, akkor a laktoferrint étrend-kiegészítő formájában is tudjuk pótolni. Tej allergia esetén a laktoferrin étrend-kiegészítőként történő pótlása tilos.

Az ajánlott mennyiségben alkalmazva biztonságos hatóanyagnak tartják. Idősek, gyerekek és várandósok is fogyaszthatják, figyelembe véve a használati utasításon feltüntetett számukra biztonságos mennyiséget. A klinikai vizsgálatok napi 100-450 mg dózist tartanak biztonságosnak. Mellékhatásai enyhék és nem gyakoriak. Az ajánlottnál több mennyiségű laktoferrin bevétele gyomorpanaszokat, bőrkiütést, étvágytalanságot, hányást vagy székrekedést okozhat.

Étrend-kiegészítő szedése előtt mindig beszéljen egészségügyi szakemberrel, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a kiegészítés és az adagolás megfelel az Ön igényeinek és az egészségügyi állapotának. Szedésük nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást.

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551115/#B53-nutrients-12-02562 (2023.03.20)

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-lactoferrin-89471(2023.03.20)

Abu Hashim H., Foda O., Ghayaty E. Lactoferrin or ferrous salts for iron deficiency anemia in pregnancy: A meta-analysis of randomized trials. Eur. J. Obstet. Gynecol. Reprod. Biol. 2017;219:45–52. doi: 10.1016/j.ejogrb.2017.10.003.

Koikawa N., Nagaoka I., Yamaguchi M., Hamano H., Yamauchi K., Sawaki K. Preventive effect of lactoferrin intake on anemia in female long distance runners. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2008;72:931–935. doi: 10.1271/bbb.70383.